Petua orang-orang tua

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum :) 


Tarik nafas dalam-dalam ~ Fuuuuuuhhhh ! Lepaskan :) Okay dah lega . Hehehehe. Siapa kat sini penghidap resdung yang hebat ? Macam saya.  Ya Allah, hanya DIA saja yang tahu betapa seksanya hidup kalau ada resdung yang kuat. Nak makan pun berpantang. Kalau tak, habis laaa . Bersin tak sudah-sudah. Susah nak reda bila dah kene. Gatal hidung, gatal mata, gatal telinga. Masalah resdung selalu dikaitkan dengan jerawat kan ? YES ! Memang pun . And aku adaalah salah seorang yang bermasalah muka yang teruk :( Okay part ni sedih sikit. Jelous tengok orang pakai make up. Cantik je depa . Muka licin. Putih, halus, mulus. Huhu. Bila nak keluar, tak berapa nak confident . Tangkap gambar pun lepas tu kene edit sebab nak tutup jerawat tu. Dahlaa jerawat, tambah lagi perut jerawat serata muka :'( Aku dah try mcm-2 produk. Still sama. Ohh lupa ! Maybe aku tak pantang makan kot . Haha . Okay semalam bukak google, cari petua nak kurangkan sikit resdung. Meh aku share dengan korang :) 


Petua Resdung 1

Petua Resdung yang paling mudah dan berkesan ialah dengan mengamalkan menyedut air ke dalam hidung (seperti sebelum kita berwuduk). Kemudian picit sebelah hidung dan hembuskan sekuat hati. Buatlah berulang-ulang kali sehingga selesai kedua-duanya. Selepas itu basuhlah muka dengan bersih. Lakukan ini setiap kali setelah sampai ke satu-satu destinasi, baik ke pejabat, bersantai, beriadah atau pulang ke rumah malah ke mana saja. Kesannya sungguh menakjubkan.

Petua Resdung 2
Hiris tiga biji bawang merah. Ambil dua helai daun sirih dan secubit biji sawi. Masukkan ke dalam bekas bersama air mendidih. Kemudian wapkan ke muka anda. Amalkan selalu

Petua Resdung 3
Resdung di muka - Wapkan wajah dengan air rebusan jintan hitam. 

Okay ini jelaa yang senang nak buatkan ? Aku pun baru nak berjinak-jinak nak buat semua ni . Hope petua ni berguna untuk korang . Assalamualaikum :) Bai :*






Terima kasih sebab sudi bace entry menggarut and sudi singgah (:

No comments: